Quantcast
Channel: Lae - inte bara en stad på Nya Guinea
Viewing all 2983 articles
Browse latest View live

XCB vs XCF

$
0
0


Här kommer ett par bilder som visar de två första prototyperna till MFI-15. På den övre ser vi den första, SE-XCB (15001), och nedan den efterföljande SE-XCF (15002). Gissar att dessa bilder är rätt skapligt samtida (ca 1972) och frågan är om det inte är den välkände MFI-profilen Ove Dahlén som flyger i bägge fallen.

Det intressanta är att man i denna vinkel ser skillnaden i längd på flygkroppen - SE-XCB var "kortare i rocken". Det har hänt mer än en gång att man sett till exempel märkningsprofiler föreställande SE-XCB, men med fel kropp, den som senare blev så att säga seriestandard. Notera även utseendet på fenrodret.

SE-XCF har förresten varit med i ett tidigare inlägg - läs MFI-15 i svart och guld.


The Battle Of Bromma - 72

$
0
0

Plattan på Bromma flygplats klockan fem i fem, en dag i slutet av 30-talet. Vi ser flera trafikflygplan, men i mitten står ett allmänflygplan. För så var det, allmänflyget var en självklar del av flygplatsen från första början, från invigningen i maj 1936. Senare kom det vara just allmänflyget som räddade Bromma flygplats från nedläggningsfranstötar på 1980- och 90-talet. Inför det senaste Brommaavtalet var det allmänflygets behov av flygplatsen en viktig anledning till dess tillkomst. Det var 2007, några år senare skapades Swedavia och tolkade avtalet som fan läser Bibeln och slängde ut huvudstadens allmänflyg...


Apropå det som inledningsvis behandlandes i ett blogginlägg för ett par veckor sedan, publicerades i går en artikel i Mitti Bromma. Jag saxar ett citat:
 

Swedavia har spärrat av en handfull personer från företagets frågeforum på Facebook, berättar presschefen Ulf Wallin.
 

– Det är en liten grupp personer som år efter år ställer samma detaljfrågor. Vi har svarat flera gånger på samma frågor men dessa personer är tyvärr inte intresserade av svaren. Varje gång kommer en flod av följdfrågor av teknisk natur. Tonen är negativ mot oss och inläggen tränger undan vanliga kunder från våra flöden, säger han.

 
Att från Swedavias sida påstå att vi inte är intresserade av svar är direkt felaktigt! Det är ju just det som vi är! Det borde framgått i artikeln att anledningen till att frågorna återkommer är den totala bristen på utförliga svar och redovisande av fakta från Swedavia. Det är den uppenbara sanningen. Inget annat!

This Is It!

$
0
0


Melba Moore  This Is It!

...peakade på plats nummer 19 på den svenska skivförsäljningslistan den 7 september 1976. Ingen notering om Heta högen därinte m a o. Ännu en låt som bär Van McCoys signum från mitten av 70-talet. Senast en sådan var uppe på bloggtapeten var i november 2012 - kolla här! Häpp...och trevlig helg!

MFI-15 1969

Minnen från IFSA - 2

$
0
0


Har fått respons på inlägget Minnen från IFSA. Jättekul! Dessa bilder är tagna av Esko Tikkanen vid IFSA:s bas vid Landvettersjön. Ni kom väl ihåg vad förkortningen IFSA stod för? Inte? Jo, Intressegrupp För Sjöflygets Aktivisering



Förutom olika Cessna 172 - som SE-FMA och SE-GMY vilka syns på bilderna ovan - använde IFSA under en period en Piper Super Cub, SE-CUG.



Jag gissar SE-CUG hyrdes in som skolflygplan av IFSA redan när den ägdes av L Lönn i Göteborg, som köpt Super Cuben 1972. Tre år senare säljs SE-CUG till T Hedin i Ulricehamn och den 27 april 1976 noteras IFSA som ägare i luftfarygsregisret. Detta blev dock inte en långvarig företeelse; redan i februari 1977 överförs ägandet igen till T Hedin vilken samma sommar säljer flygplanet vidare uppåt landet.

Idag hittar vi gamla SE-CUG i UK där maskinen sedan sexton år tillbaka är registrerad som G-NESY.

 
Och nedan ser vi hur Eskos medlemskort i IFSA såg ut. Massa tack för din input!

Grattis Storken!

$
0
0
 
Idag är det 80 år sedan som första flygningen gjordes med Fieseler Fi 156 Storch...eller åtminstone enligt somliga uppgifter. Ofta nämns även den 10 maj 1936 som dagen för Storkens jungfruflygning och egentligen tror jag betydligt mer på den uppgiften. Men att det var omnämnandet av dagens datum, den 24 maj, som inspirerade mig till att gratta Fi 156. I vilket fall som helst, det handlar i vilket fall om ett legendariskt flygplan och det med ett rätt säreget utseende. En "stark profil" med andra ord.

Gerhard Fieseler gjorde själv den första provflygningen med Storch vid dåvarande Fieseler Flugzeugbau Kassel (den 10 maj 1936 *host*). Förutom till tyska Luftwaffe kom typen hitta till ett antal andra länder. Det är ju till exempel ett tämligen välkänt faktum att typen fanns i Flygvapnet med beteckningen S 14. Total uppskattar man att närmare 3 000 exemplar har tillverkats, kanske fler. I Tjeckoslovakien och Frankrike fortsatte produktionen även efter andra världskrigets slut.

Några gånger har Storken varit föremål för blogginlägg - se till exempel Stork nu och då och Den svenska storken i Kassel samt Stork kvaddad på Ränneslätt. Kanske läge att titta på en demo av typen från det sena 30-talet också? Kolla in när Emil Kopf är på turné i USA 1938...och lite annat blir det där också...

SE-COY - 2

$
0
0
 
I februari för fem år sedan publicerade jag ett inlägg om Tiger Moth SE-COY där det berättades att flygplanet var till salu. Det har tagit lite tid, men nu verkar det som att Lars de Jounge har sålt maskinen till Sverige...och den får göra sällskap med hans (numera före detta) Rolls Royce Silver Ghost Piccadilly Roadster från 1922! Köpare är en person i Sydsverige. Mer än så kanske inte ska yppas just nu...

Tiger Mothen är sedan 1980 inregistrerad i USA som N85882. Senast den var i Europa var för 30 år sedan då Lars skeppade över före detta SE-COY för en turné under sensommaren. Här är en bild tagen i England och den nedanstående är tagen i Halmstad den 3 augusti 1986 av Sven-Erik Jönsson. Läs mer om Tiger Mothens historik - såsom Lars de Jounge själv sammanställt den - här.

SAW: Handen på hjärtat

$
0
0


Kylie Minogue  Hand On Your Heart

Då var vi här igen! Vi är återigen framme vid den traditionsenliga årliga bloggningen då jag brukar hylla en fellow tvilling från downunder. Tidigare upplagor: 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 och 2015. Och som vanligt avslutar jag med frågan: Hörde jag tårta?


Vårgårda Flygcenter 1974

BA-11 SE-XCK - 2

$
0
0


För mer om flygplanets historik föreslår jag en titt på det tidigare blogginlägget BA-11 SE-XCK.

Det här är inte vilket flygplan som helst och jag vet att Pelle är mycket mån om att BA-11:an ska få ett nytt gott hem. Det handlar om att äga, förvalta och flyga en speciell bit svensk flyghistoria. Något som man gör med stolthet och glädje. Att det dessutom är ett lattjo flygplan gör det inte sämre...

Minnen från IFSA - 3

$
0
0


Fick även feedback från NOA vad det gäller IFSA - se inlägget Minnen från IFSA och dess efterföljare. NOA skrev följande i ett mail:
   
Bifogar några bilder ur arkivet från Torslanda. Kärrorna fanns ju understundom där, dock utan flottörer...
 
Jag kommer mycket väl ihåg IFSA som fanns i sjön Gröen, på den tiden. Det var inte förrän 2010 som sjön kom att kallas Landvettersjön, officiellt.
 
En annan kul grej är namnet. Jag trodde att det hette.............aktivering, på slutet. Det står så i registren. Nu ser jag på medlemskortet att de skriver .... aktivisering. Underlig svenska tycker jag.
 
Tack NOA! Har också grunnat på det där med aktivisering versus aktivering, men när jag fick se Eskos medlemskort så fick det bli det förstnämnda i min text.

Catalina Belsebub - 2

$
0
0


Apropå det tidigare inlägget Catalina Belsbub så hittade jag följande i en Air-Britain Digest, som hade cirka femton år på nacken...

Jag saxar in följande från det ovan länkande inlägget:

"It cannot have spent very long in India as, by the end of 1951, it was at Croydon Airport in England as SE-XAD, being overhauled for a new owner in Sweden."
 
Öknamnet "Belsebub" lär ha tillkommit på grund av flygplanets tekniska status och den civila svenska Catalinan blev ingen lång företeelse. I oktober 1952 användes SE-BUB vid inspelningen av filmen Mogambo i Afrika och samband med det kom flygplanet försäljas till Keneya (samt då alltså omregistreras VP-KKJ).
 
Under större delen av 1953 kom Catalinan stå parkerad på Blackbushe-flygplatsen sydväst om London. Året därpå såldes Catalinan vidare till Eastern Aircraft Sales Corp. i New York och blev N1508V. Vad som sedan hände med "Belsebub" är tyvärr okänt, där upphör alla spår.

Vem lyckas finna ut vad som egentligen hände med "Belsebub"?

Innan Catalinan hamnade i Indien hade den använts av Cathay Pacific i Hong Kong som VR-HDS. I anslutning till detta rekomenderar jag verkligen en läsning av Captain Len Cosgrove - Request from Ian Fleming (007). Denna Catalinas historia är lindrigt sagt intressant...

Nedan ser ni henne under ommärkning från sin tidigare filipinska identitet (PI-C258) till just VR-HDS. Notera att hon på denna bild fortfarande har stora så kallade "blisters" monterade.

ESSU & ESGJ 160601

$
0
0
 
Hängde igår på vid hämtningen av November Kilot på Kjula (ESSU) efter gjord 100-timmarstillsyn gjord hos Sam. Isa skjutsade upp Nils och mig från Jönköping (ESGJ) i sin galanta Piper Turbo Arrow IV med registrering SE-LXT. Det blev alltså två fina flygningar i den svenska försommaren och här kommer lite bilder upplagda i skaplig kronologisk ordning...

 
Återigen; Flygfrämjandet rekommenderar: Bli en del av FlygSverige - gå med i närmaste flygklubb!

Breaking away

$
0
0


Jaki Graham   Breaking away

Det var någon som sa "Sax är aldrig fel". Ironin var tämligen påtaglig. Men well hell - Saxofön och hårfön, med mycket färger anno 1986! Detta är som Solstollarna fast mer...eh, "på riktigt"?!Typ.

Breaking Away
var uppföljare till singeln Set Me Free som man minns från ganska precis 30 år sedan. De var plockade från albumet Breaking Away som releasades i slutet på sommaren 1986 och denna har väl varit något av en guilty pleasure för bloggisten under många år.

Fast är den en GP, egentligen? Jag kan faktiskt inte riktigt bestämma mig. Plattan producerades av den gamle Heatwave-medlemmen Derek Bramble, men även Wally Badarou satte tydligen sin prägel på soundet. Han ansågs vara den femte medlemmen i Level 42. Bäst att sluta här innan jag trasslat in mig i något som jag inte klarar av att bena ut. Häpp! och trevlig helg!

1977 Rallye


ESGK 160604

$
0
0
 
Här kommer det (snart) bilder tagna vid EAA Sveriges Fly In på Falköpings flygplats (ESGK). Jag var där mellan halvtvå och fyra på eftermiddagen. Kanontrevligt! Synd att man inte kunde stanna längre...eller kommit tidigare.

Inlägget uppdateras.

Skå-Edeby Veterandag - 11 juni 2016

$
0
0


Det är sedan länge en tradition att här på bloggen puffa för Veterandagen på Skå-Edeby flygfält. Nu är det åter dags - årets veterandag arrangeras nu på lördag, den 11 juni. Jag sagt det förr och säger det igen:

Kom till Skå och upplev en atmosfär som är helt och hållet fullständigt unik - det här är Wings and Wheels på riktigt!

Kolla till exempel på bilder från veterandagarna 2013, 2014 och 2015. Årets upplaga av Veterandagen och efterföljande D-Day Ball finns på facebook.

Lost & found MFI - 1

$
0
0


Idag blir det ett inlägg som är något av en rebus. Jag är nämligen rätt övertygad om att det finns en och annan därute som kan dra en del slutsatser av dessa två bilder. Ja, vad säger ni? Skriv en kommentar.

Barkarbypriset till Cessna 172 SE-CLP

$
0
0
 
För en gångs skull är jag enig med Svensk Flyghistorisk Förening (SFF)! Årets vinnare av Barkarbypriset (som man av någon anledning numera kallar för något annat) blev SE-CLP, en klassisk och mycket välhållen Cessna 172 från 1959. Så här skriver jurymedlemmen Ulf Delbro på SFF:s webbsida:
 
Juryn kunde i år räkna in ett 30-tal flygplan som kandiderade till Veteranflygpriset, vilket var dubbelt så många som förra året. Sammanlagt var det cirka 110 flygplan som kom inflygande till Falköping för att delta i EAA:s evenemang. Det blev mycket jämnt mellan de 4-5 flygplan som sattes upp på kortlistan, men när juryn gjort sitt slutliga val stod en verklig veteran och klassiker i svenskt klubb- och privatflyg som en mycket värdig vinnare, nämligen en Cessna 172, SE-CLP med namnet Peer Gynt.
 

SE-CLP är byggd så tidigt som 1959 och registrerades i Sverige samma år, det har således 57 år "på nacken". Flygplanet, som är i ett strålande fint skick såväl exteriört som interiört ägs sedan 1995 av värmlänningen Per Arvidsson, bosatt i Åtorp utanför Degerfors. Per, som är född 1944 tog segelflygcertifikat 1965  och motorflygcert 1967.
 

- Flygplanet hade sin fjärde ägare, alla i Värmland, när det blev till salu 1995, och då slog jag till och köpte det, berättade Per, som blev mycket glad och överraskad över att få motta Veteranflygpriset för sin klassiker.
 

Grattis SE-CLP och Per Arvidsson! Och Grattis Cessna 172! En flygplantyp som har betytt mer i flyghistorien än många av oss vill erkänna. Det finns en anledning till att detta är världens genom tiderna mest tillverkade flygplantyp...
 
Bilderna i detta inlägget är tagna på Visingsö, detta i samband med det årliga Fly in'et "öas" flygplats (ESSI).

Blå, blå....

$
0
0

 
Britt Bergströms svenska version av Luxemburgs bidrag till Eurovision Song Contest 1967 får bli denna veckas fredagstreat. Låten gjordes från början av Vicky Leandros och hette L'amour est bleu. Den hamnade på plats nummer fyra det år som Puppet On A String vann.

Har för mig att den svenska versionen Blå, blå är kärleken användes av Pripps i TV-reklam någongång under  90-talet. Jodå, det stämmer visst - Kolla här

Men det är ändå det inledande klippet högst upp som tar priset! Se de tre flower power-musketörerna - iförda blå solglasögon! - sitta å skåla med Britt. Ni känner säkert igen dem; Lasse Åberg, Ardy Strüwer och Sabu Martinez. Britt och musketörern får ta regi av den inte helt okände Torbjörn Axelman. Han har ju för övrigt varit uppe på bloggtapeten tidigare.

Filmklippet, eller som man senare skulle säga; "rockvideon", kommer från TV-programmet Lunchraste - kolla in detta TV-inslag! Det är alltså gjort med en av dåvarande Sveriges Radios första färg-TV-kameror och sändes landets då enda TV-kanal den 24 maj 1968! Häpp! Och trevlig helg!

Viewing all 2983 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>