Quantcast
Channel: Lae - inte bara en stad på Nya Guinea
Viewing all 2993 articles
Browse latest View live

The Battle Of Bromma - 21

$
0
0
 
Den 7 februari ställde Teres Lindberg (S) följande interpellation (2013/14:279) till infrastrukturminster Catharina Elmsäter-Svärd (M):
 
Vad som händer om ett flygplan kraschar i Bromma vet ingen… I varje fall de som lever med faran i sitt hem varje dag, eftersom svaret är hemligstämplat. Allmänheten får inte veta hur stora riskerna är med flygplatsen.

Sveriges mest tätbefolkade område – Stockholms innerstad – ligger under inflygningen och vare sig allmänhet eller piloter får veta hur Transportstyrelsen tänkt när de bedömer risker. Anledningen uppges vara ”extra känsliga” affärshemligheter. Vilket är märkligt då Swedavia inte har några konkurrenter i Stockholmsområdet.

På flygplatsen är säkerhetsmarginalerna för små och avåkningsytorna för begränsade. Bromma flygplats uppfyller inte de internationella säkerhetsreglerna men ändå ges tillstånd för större plan att landa. Senast i december 2013 uppgraderades bankoden på Bromma flygplats till 3C.

Uppgraderingen krävde att Transportstyrelsen medgav en rad undantag från reglerna.

Vid Swedavias ansökan om uppgradering 2011 bedömde Transportstyrelsen att det var för farligt. Men i december 2013 godkänns uppgraderingen. På vilken grund Transportstyrelsen ändrat uppfattning får vi inte veta då riskanalysen är hemligstämplad.

Jag har följande frågor:

Vilka faktorer har enligt statsrådet förändrats vad gäller avseende säkerheten på Bromma flygplats mellan 2011 och 2013?

Har statsrådet gjort ställningstagandet att det är rimligt att de boende inte får ta del av information kring de faror de lever med var dag?

Har statsrådet gjort ställningstagandet att ett statligt företags eventuella affärshemligheter ska gå före allmänhetens rätt till insyn i ett beslut som rör deras säkerhet?"

Inte bara Teres Lindberg är intresserad av vad svaren blir på dessa frågor, även jag och flera, flera med mig. Vi får vänta till interpellationsdebatten den 18 februari.

Vill du ställa frågor - till exempel samma som Teres Lindberg - direkt till Swedavia finns det ett tillfälle imorgon. Man har kallat till "Öppet hus" i Gamla charterhallen på Bromma klockan 18.30 till 21.00 - se inbjudan. Värt att notera är att trots att det är "öppet hus", vill man ha anmälan via email. Undrar om Swedavia ska avslöja något av det som är belagt med sekretess? Finns det en rimlig anledning? Nej, hela denna mörkläggning handlar om att "köpa tid" för något annat, det är den saken som ibland blivit refererad till här på bloggen som den "gravade hunden".   
  
Gång på gång blir jag faktiskt förvånad hur pass osmarta man är inom Swedavia. Istället för att förstå värdet av svenskt allmänflyg gör man det till sin bittra fiende. "Hade man lagt ner Bromma flygplats om Swedavia inte slängt ut allmänflyget?" - ja, den frågan kommer ni kunna ställa er om x antal år, Swedavia. Det är dags att tänka till lite, och detta innan det är för sent...


Bananhelikopter över New York och svenska vatten

$
0
0


Här kommer tre bilder på en och samma helikopter i olika faser i sin karriär. Ovan ser vi N10101, en Vertol 44B i passagerartrafik hos New York Airways (NYA) under slutet av 50- eller tidiga 60-talet. Helikoptern byggdes 1958 och bar tillverkningsnummer 528, N10101 var en av åtta av denna typ hos NYA.

Under 1957 hade Marinen lagt sin första order på Vertol 44A, totalt beställdes nio stycken och dessa levererades under 1958-60. Här i Sverige kom typen få den militära beteckningen Hkp 1 och användas för många olika uppdrag, till exempel olika transporter, räddningsuppdrag, ubåtsjakt och minsvepning. I folkmun blev den tämligen omgående döpt till "Bananen". Marinens Hkp 1 tillfördes förbanden 1.helikopterdivisionen (Bromma, senare Berga) och 2.helikopterdivisionen (Torslanda, senare Säve). 

I samband med den kommande introduktionen av en ny tung helikopter i försvaret - denna gång Flygvapnet - kom två stycken Vertol 44B hyras från NYA från och med oktober 1962. Dessa användes under nästan två år av F 8 då dessa inköptes av Marinen, tillsammans med ytterligare tre av samma typ från Boeing (som 1960 hade köpt upp Vertol och därefter benämts Boeing Vertol). De tre var inbyten från NYA som hade tagit levererans av nya Boeing Vertol 107.

Marinens HKP 1 med nummer 01010 fångad av Ulf Nylöf utanför Ostermans Aero på Bromma i mitten av 60-talet.  

Av de fem Vertol 44B som Marinförvaltningen inköpte begagnade kom två att iordningställas av Ostermans Aero på Bromma - övriga tre, inkluderat de som tidigare som kort opererats av Flygvapnet - kom att bli reservdelsföråd. De två "nya" HKP 1 var före detta N10101 och N10103 som fick de nya identiteterna 01010 respektive 01011 och levererades till Marinen i maj 1965. Förutom de stora vita sifforna "10" och "11"  kan man skilja dessa från de tidigare levererade Vertol 44A på fönsterarrangemanget.

Just 01010 lär först ha tilldelats 1.helikopterdivisionen, men av allt att döma kom helikoptern nästan uteslutande tillhöra 2.helikopterdivisionen under sin relativt korta tjänstgöringsperiod. Redan i december 1970 var det slutfluget för 01010. Den sista flygningen med Marinens Vertol 44 skedde på senhösten 1972, typen ersattes av Kawasaki KV-107/II, HKP 4C.

Slutligen ett par länkar till blogginlägg som lite berör 2.helikopterdivsionens huvudsakliga opererationsområde; västkusten, främst med tanke på ubåtsjakt under denna tid. Först och främst  Skippers Under ytan - Del 5 - Västkusten 1966 men även mitt egna Målgång - 5.

Tillägg: Utöver dessa titta gärna på Fotoavd tackar för 1962 (3,15 in i det inbäddade klippet). Sedan tycker jag att ni kollar in detta inlägg hos Björns modeller apropå uttrycket "bananhelikopter"...

Nedan ser vi 01010 under ubåtsjakt, bilden är från SFF arkiv.

Skrik till toppen

$
0
0

 
The Style Council    Shout To The Top!

Egentligen är det helt obegripligt  v a r f ö r inte denna låt tidigare dykt upp här på bloggen. Jag minns den mycket väl från hösten 1984, den var då - och är det fortfarande - en utomordentlig partyfanfar. Inte för att jag då brydde mig speciellt vad Shout To The Top! egentligen handlade om - det var helt enkelt en jävligt bra låt....och därmed en perfekt fredagstreat!

Stålarna som Style Council drog in på låten gick oavkortat till de engelska kolgruvearbetarna, med andra ord till Arthur Scargills strejkkassa. Idag är den näst intill bortglömd, den engelska kolgruvearbetarstrejken 1984-85...åtminstone hos oss här i Sverige. På den tiden var den dock rätt vanligt förekommande i nyhetsrapporteringen. För att göra en lång historia kort: kolgruvearbetarna förlorade, Margaret Thatcher vann.

Med tanke på vad som innan relaterats så syns tapeten i bakgrunden i videon väldigt bra, den går liksom inte å missa...

The Battle Of Bromma - 22

$
0
0
Stockholms Stadshus. Bild: Yanan Li.
 
Niclas Blåbäck har återigen något viktigt att puffa för gällande Bromma flygplats. Jag hoppas att ni hörsammar denna vädjan och hjälper till...

Det är en intressant tid vi befinner oss i. Grannar runt om Bromma flygplats börjar inse vad det är som pågår och debatten om utklassningen av flygplatsen för att ta emot större flygplan har nu även nått riksdagsdagen. Samtidigt pågår en mängd aktiviteter som jag inte kan skriva om här då jag vet att Swedavia läser vartenda ord vi skriver (Swedavia, ni är så välkomna så. Allt vi gör är att berätta sanningen - lagligt och framförallt demokratiskt. Ta och fundera på om ert agerande är i linje med det?).
    
Det är återigen dags att kontakta politiker för att säga vad vi tycker! Detta är JÄTTEVIKTIGT! Det sista ni nu ska tro är att ”jag inte kan förändra”. FEL – det är precis det Du kan! Och det är Din rättighet – så snälla, gör det! Vi ber er nu att kontakta berörda politiker och framföra nedanstående punkter; via mail, telefon eller besök – vad än ni behagar. Det är jätteviktigt att göra detta nu – och detta även om ni har gjort så redan tidigare! I länken nedan finner ni kontakter till berörda politiker samt argument i punktformat.
 

Peter Norman
Finansmarknadsminister
  
Johanna Lybeck Lilja, Statssekreterare
Telefon 08-405 80 73
e-post till Johanna Lybeck Lilja, via registrator

Erik Thedéen, Statssekreterare
Telefon 08-405 30 25
e-post till Erik Thedéen, via registrator
  
Förslag på argument på Peter:

   
  •  Swedavia bör naturligtvis drivas som ett lönsamt företag, men sättet detta görs på just nu är destruktivt för hela flygbranchen. Mindre flygföretag och verksamheter kastas ut till förmån för lokaler och affärsytor, vilket strider mot till exempel riksintresset för flygplatser. Detta får i sin tur flera negativa konsekvenser för flygbranchen i sin helhet i landet.

  • I en marknadsekonomi så väljer kunder sina leverantörer. I fallet Swedavia så har man totalt monopol (framförallt i storstadsregionerna), och Swedavia väljer bort kunder som ger mindre avkastning. Detta får en förödande konsekvens, då många mindre företag är beroende av tillgängligheten på Swedavias flygplatser.


Catharina Elmsäter-Svärd
Infrastrukturminister

 
Ingela Bendrot, Statssekreterare
Telefon 08-405 10 00
e-post till Ingela Bendrot, via registrator
  
Förslag på argument på Catharina:
 

  • Tillgängligheten i Stockholm har försämrats under senare tid. Det lätta flyget är inte längre välkommet och några alternativ finns inte. Det är ungefär som att jämföra det med att enbart tunga lastbilar får köra på Stockholms gator – mindre bilar är inte välkommna.

  • Det lätta flyget används, tvärt emot vad Swedavia hävdar, av företagare som är beroende av snabba och smidiga transporter.

  • Den omdaning som görs på Bromma flygplats nu hotar att stänga ner flygplatsen för gott. Att hålla saker och ting hemliga bara för att man inte har torrt på fötterna var det gäller flygsäkerheten, är inte direkt något som kommer göra att opinionen om flygplatsen hålls positiv.

  • Företagare som använder eget – eller t ex via klubb ägt – mindre flygplan i tjänsten ska i princip ha samma förutsättningar för detta var man än bor i landet. I Stockholm har man tack vare Swedavia agerande på Bromma inte längre några förutsättningar i överhuvudtaget.

     

Sten Nordin
Finansborgarråd Stockholm
Ordförande Kommunstyrelsen, gruppledare
sten.nordin@stockholm.se
08 508 29 135
     
Ulla Hamilton
Trafik- och arbetsmarknadsborgarråd/vice gruppledare Stockholm
ulla.hamilton@moderat.se
08 508 29 130
  
Förslag på argument på Sten och Ulla:

 

  • Vi frågar oss om Finansborgarrådet och Trafikborgarrådet egentligen vill ha kvar Bromma flygplats? På det sättet som flygplatsen drivs av Swedavia  så riskerar man att flygplatsen stängs ner långt före år 2038. Opinionen för att ha kvar Bromma flygplats med ett blandat trafikslag är starkt, däremot har ni inte opinionen med er vad det gäller att bygga om flygplatsen till en storflygplats.
       
  • Företag i regionen får sänkt konkurrenskraft i jämförelse med utlänska företag. Möjligheten att snabbt flyga mellan olika destionationer finns i varenda europeisk huvudstad. Stockholm är tyvärr konstaterat den enda huvudstaden i Europa, från öst till väst, som inte har någon asfalterad flygplats för lätt flyg inom 30 km från city.
       
  •  Miljö- och säkerhetsaspekter mörkas av Swedavia och Transportstyrelsen. Denna behandling av Stockholmarna är under all kritik, och tyvärr är den destruktiv för flygplatsens fortlevnad – folk börjar ifrågasätta vad det är som man försöker dölja?

· 


Bild: Åke Åstrand.

"The Leading Edge" och Pitts Special

$
0
0


Filmtajm! I The Leading Egde får vi följa det engelska
Marlboro Aerobatic Team under säsongen 1986. Piloterna är Philip Meeson, Nigel Lamb, Ian Peacocke och Dick Mannin, dessa flyger med Pitts S-2A Pitts Special samt Extra 230. Mycket typiskt engelskt väder, främst under den första delen, men inte desto mindre intressant för det - tvärtom! 

Vad var det nu för donna som skrattar till från den främre sittbrunnen vid cirka 1.32..?
 


Och när vi ändå är inne på ämnet Pitts Special - detta fina filmklipp signerat Daniel Karlsson publicerades tidigare idag. I sin svarta Pitts S-2C SE-LYX; Bengt Andersson - enjoy!

Paul Mantz på Flyg-omslag

The Battle Of Bromma - 23

$
0
0
 

Koncernchefen för Braathens Aviation, Anders Ehrling, har skrivit en rätt intressant ledare i senaste utgåvan av Malmö Aviations inflight magazine, Grip. Som tidigare påpekats vid ett par tillfällen, satt Ehrling fram till i slutet av förra året i styrelsen i Swedavia, vilket måste anses som rätt graverande osunt i sammanhanget. Kärnan i Ehrlings text lyder:

2014 är året då utvecklingen av nya, moderna Bromma startar på riktigt. I december gav Transportstyrelsen sitt godkännande för att uppgradera Bromma flygplats och i samband med det gav även Miljöförvaltningen positivt besked. Båda är viktiga milstolpar i det arbete som Swedavia har bedrivit för att kunna starta med ombyggnad och modernisering av flygplatsen.

En modern cityflygplats är mycket viktig för att säkra Stockholms och Sveriges konkurrenskraft och behov av tillgänglighet. I utvecklingsplanen som ligger till grund för ombyggnationen faställs att Bromma inom några år kommer att vara en sådan modern cityflygplats. Här ingår även planer om att utveckla omkringliggande områden och skapa en dynamisk närregion. Alla bolag inom Braathens Aviation kommer att vara delaktiga i flygplatsens utveckling och tillsammans med flygplatsens ägare Swedavia kommer vi att sörja för att Bromma, förutom att utvecklas till en modern cityflygplats, behåller sin snabbhet och smidighet.

Om du vill läsa hela texten - klicka här.

Man kan fråga sig 'vad är Braathens?' och 'vad är Swedavia?' när det gäller Brommas omdaning till "en modern cityflygplats"? En nyckelperson i detta tror jag är Anders Ehrling. Här kommer några tankar kring det...
 
När man tittar i Protokoll från årsstämma i Swedavia AB den 28 april 2011 kan man notera att Ehrling är en av de som omvaldes i styrelsen (Detta protokoll är det första som är publikt, de från 2010-års tre bolagsstämmor är det inte.). Med andra ord så har han varit med från uppstarten av Swedavia. Under denna tid var han VD för hotellkedjan Scandic (formellt september 2010 till oktober 2013). Att Anders Ehrling mellan 2004 och 2009 var VD för SAS Sverige är säkert bekant, totalt blev det tydligen 23 år i koncernen.

Hösten 2007 fick, som många av oss minns, SAS stora problem med sin flotta av Bombardier DHC-8-402 - mer publikt känd som Dash 8 eller Q400. Efter några incidenter beslöt man att genast ställa alla 27 stycken flygplan av typen på marken och omgående ersätta dem. Tillverkaren Bombardier upplevdes ta sitt ansvar och redan påföljande år kunde nya Bombardier CRJ900 Regional Jet att levereras.
  
 
  
Under dessa år lär Malmö Aviation blivit uppmärksammat med problemet med toxic cabin air i sina Avro RJ-flygplan. Hur man löste problemet är okänt, men det bör eventuellt ha blivit startskottet för att söka en ersättare (Det finns - som jag hintat tidigare - anledning att återkomma till toxic-problemet.). I en artikel på Flygtorget i september 2010 intervjuas Malmö Aviations dåvarande VD Bengt Roswall:

Trots idel svarta siffror och en omsättning på 1,5 miljarder 2009 fortsätter kostnadsjakten. Och det kan behövas, flygplansflottan har en medelålder på 14 år och behöver förnyas. En RJ 70 och två RJ 85 är till salu. Resterande 9 RJ 100 ska också de bytas ut på sikt.

- De nio stora maskinerna är leasade och kostnaderna för dem sjunker något nästa år, det är alltså ekonomiskt försvarbart att ha kvar dem ett tag till.

Vilken som är favoritmaskinen vill Bengt Roswall inte avslöja men pekar på några möjliga ersättare: Boeing 717, Embraer 170, Bombardier CJ 900
[CRJ900, min anm.], kanske en mindre Airbus.

Nyheten om Malmö Aviations beställning av Bombardier CS100 och CS300 publicerades på Flygtorget den 7 juni 2011. Dessa typer finns då bara på ritbordet, men ändå satsar man friskt: Det skrivs kontrakt på tio flygplan (plus ytterligare tio i option) till en kostnad av 2,6 miljarder kronor.

Från det tidigare inlägget The Battle Of Bromma - 4:

Vi är flera som grunnar över vad som hände med planen för Bromma flygplats när Swedavia uppstod, knoppades av från Luftfartsverket (LFV), för fyra år sedan. Avtalet angående flygplatsen mellan Stockholms stad och LFV skrevs hösten 2007. Det nya arrendekontraktet och planerna om och kring det var öppna samt tog hänsyn till vad Bromma är och har alltid varit - en fantastisk flygplats där stort och smått flyg samsats vilket skapat en unik miljö. 
 
Hösten 2009 tog riksdagen beslutet att bilda Swedavia, vilket skedde den 1 april 2010. Detta (som det sedermera skulle visa sig) dåliga aprilskämt till affärsdrivande statligt bolag tog över cirka ett dussin flygplatser i landet, bland annat Bromma och Arlanda...

I början av 2011 kom dråpslaget mot allmänflyget på Bromma. Aktörerna inom detta segment blev uppsagda och långt ifrån alla kom efter en märklig utvärdering få erbjudande att återetablera sig - detta har jag beskrivit i inlägget The Battle Of Bromma - 1.  Rekommenderar även en läsning här.

Man undrar ju då vad som hänt under tiden kring Swedavias tillblivelse och uppsägningarna på Bromma? Har någon/några utnyttjat ett slags vakuum för att få till en annan uppgörelse? En uppgörelse som tydligen inte är offentlig men där ändå en av aktörerna måste vara Swedavia. Vilka är de andra? Braathen/Malmö Aviation/Sverigeflyg-sfären är det inte speciellt svårt att gissa sig till. Har ni noterat hur många andra svenska flygbolag trafikerar Bromma numera? Knappast något. Mig veterligen är det för närvarande enkom bara Nextjet med sin Jönköpingslinje som ur det hänseendet är "extern aktör".

Jag skulle inte hålla det för helt omöjligt att en viss person har suttit i Swedavias styrelse på - så att säga - "Braathens mandat" under åren 2010-2013. Är det inte konstigt att Bromma flygplats framtidsvisioner är så radikalt annorlunda före Swedavias bildande och efter? Vi tar det igen:

Alla bolag inom Braathens Aviation kommer att vara delaktiga i flygplatsens utveckling och tillsammans med flygplatsens ägare Swedavia kommer vi att sörja för att Bromma...utvecklas till en modern cityflygplats...



Som påpekat i det tidigare inlägget The Battle Of Bromma - 22 är det mycket viktigt att påverka politiska makthavare i Bromma-frågan. Vi vädjade där att skicka mail till några politiker  - det är inte försent än! Det är sådana tilltag som gör skillnad, och ju fler dessa blir...

Och i eftermiddag ska infrastrukturministern svara på frågor i riksdagen om Swedavias ideliga mörkande i fallet Bromma...



Dagens fynd - 25

$
0
0
 
 Lucky Luke-album nummer 17, Angivaren.

Total kostnad: Två spänn.

Att prisjägaren Elliot Belt (på omslaget) påminner om Lee Van Cleef kan väl knappast klassas som en tillfällighet modell större...
 

1969 Duke

En natt i Paris - Clabbe eller Bolly?

$
0
0


Om du mot förmodan har tröttnat på Clabbe af Gjejerstams hit från vårvintern 1980, betitlad An Evening In Paris, så går det utomordentligt bra en dag som denna att stifta bekantskap med orginalet. Från Bollywoodfilmen med samma namn som hade premiär 1967; An Evening in Paris.

(Clabbes version blev "Veckans Smash Hit" i Poporama den 13 mars 1980 och prenumererade på en plats i Heta högen under ytterligare två veckor. )
 
Notera även i förtexterna namnet  Asha Bholse - hon är heller inte en främling för bloggen.
 

Rådegård om Safir

$
0
0


Ännu en fantastisk och mycket suggestiv flygvideo av Jesper Rådegård. I fokus denna gång: Saab 91 Safir! Pass på vid 2.00 - det dök visst upp ett märke som jag känner igen...

Vad står under vingen?

$
0
0

Ovanstående bild är en av rätt många som jag tog vid ett besök på Bromma flygplats den 21 juli 1992. Flygplanet på bilden är en Beech B60 Duke (tillverkningsnummer P-265 från 1974) som på sidan har sin amerikanska registrering N4315W väl synlig. Vet inte vad som fick mig att kolla under vingen, men det tilltaget gjorde ju hela bilden - där ser man att det står SE-KOB. Man kan då fråga sig; vad var då detta för flygplan?

Jo, N4315W levererades över Atlanten via rutten Goose Bay - Reykjavik 90-04-28 av R.W. Pilotservice, Lidköping. Det reserverades SE-KOB 1991 av Crea Nord Business Air AB i Sundbyberg, samt Norrbergets Konsult AB i Stockholm, och var baserat på Bromma. Registreringen N4315W var tejpad på kroppen och SE-KOB under vingen - planet togs dock aldrig upp på svenskt register.

Istället åter såld till USA och försök till leverans med "ett ben" noterat; Lidköping - Reykjavik 93-11-03, och nästa till Narsarsuaq dagen därpå. Ferryn dock avbruten av någon anledning, nytt försök och levererad Lidköping - Reykjavik - Goose Bay 94-06-01.

R.W. Pilotservice har ju varit på bloggtapeten tidigare. År 2005 omregistrerades "hertigen" till N420AS, men just nu verkar planet inte var luftvärdigt. Nedanstående bild är från 2002.
  

1967 Piper Cherokee 180 C

The Battle Of Bromma - 24

$
0
0

  
Svensk Pilotförening har reagerat mot brister i säkerheten vid Bromma flygplats, detta tas upp i ett nyhetsinslag hos TV4 idag på morgonen. Det handlar denna gång om de förutsättningar som gäller idag om man skulle råka ut för en avåkning och komma ut i banans förlängning.

Tja, det får väl ändå anses som rätt bra att Swedavia uppfyller minimikraven vad det gäller detta...till skillnad från på alla områden där Transportstyrelsen var tvungen att medge undantag från minimikraven för att veritalbelt "trycka igenom" omklassningen till bankod 3C. Antagligen har Swedavia och Transportstyrelsen därmed skapat världens osäkraste 3C-flygplats, och det mer eller mindre mitt i Stockholm.
 
Är inslaget ovan bara början vad det gäller en granskning av Bromma flygplats och Swedavia? Jag menar, det finns ju massor av stoff att göra journalistik av i denna sörja. Igår uppmärksammades nekandet till överklagandet av ansökan för 3C i en av de lokala tidningen Mitt i  - se sidan 4 här.

Villaföreningar och andra har överklagat, men dessa underkäns av förvalningsdomstolen. Helt otroligt, först får man inte ta del av hela ansökan på grund av sekretess, sedan fråntas man möjligheten att överklaga. Ärendet har gått vidare till kammarrätten.

Och på sociala medier skyller Swedavia ifrån sig med att beslutet att sekrestessbelägga är Transportstyrelsens. Vilken fars, troligvis är vi ännu bara i första akten.

(Jag älskar ljudet av) Krossat glas

$
0
0

          
Nick Lowe   (I Love the Sound of) Breaking Glass

...gick in i Poporamas "Heta högen" den 11 maj 1978 och behöll en plats där under ytterligare två veckor. Lowes hyllning till ljudet av krossat glas får bli denna veckas fredagstreat. Fast det är nog bättre att ta ett glas...


Saab SK 35C SE-DXP

$
0
0
SK 35C 35810 "on static display" vid flygdagen på Såtenäs 2006.
 
Som omnämnt i sociala medier för någon vecka sedan; Flygvapenchefen (FVC) har gett sitt klartecken för att låta Saab SK 35C Draken nummer 35810 komma i luften igen, detta med civil registrering.

Denna Draken finns sedan rätt många år hos Swedish Air Force Historic Flight (SwAFHF) på Såtenäs. Med bakgrund att flygningarna i militär regi med Lansen och Draken sedan förra året ligger nere är detta i högsta grad en välkommen nyhet. Man kan förmoda att siktet är inställt på grand premier inför publik vid F 17:s flygdag den 1 juni.

Man kommer säkerligen ha nytta i arbetet att "civilisera" denna Draken genom de erfarenheter man fick när SwAFHF genomförde samma process med en Viggen - se till exempel detta inlägget.

Föreslagen registrering är SE-DXP: Sierra Echo Delta X-ray Papa. Att SE står för Sverige tror jag de flesta av oss vet vid det här laget. Delta/David indikerar jetflygplan och X-ray/Xerxes att det är frågan om ett experimental-klassat flygplan. Papa/Petter har tidigare använts av Flygvapnets Veteranflyg som radioanrop, lägg sedan till det faktum att P innan var anrop för F 16, flottiljen som opererade alla SK 35C 1962 till -84/85 - ja, känns det inte passande på just denna dubbelDelta..?

I mitten av 80-talet flyttade TIS 35 (Typinflygningsskede flygplan 35, det vill säga inflygningsskolan för Draken) till F 10 i Ängelholm. Om detta bloggades det rätt nyligen. Den sista kursen tror jag gjordes med österrikare och efter det gick de kvarvarande SK 35C olika öden till mötes. Just 35810 kom att deponeras vid dåvarande Eskilstuna flygmuseum och ankom på egna vingar till Kjula 1997. Tills dags dato är det senaste gången som flygplanet var i luften. Denna rätt taskiga bild tog jag i stora hangaren på Kjula den 4 april 1999...



Totalt fanns 26 stycken av den tvåsitsiga varianten, SK 35C - 25 av dessa seriemaskiner och en prototyp. Alla konverterades vid CVV från ensitsiga J 35A med kort bakkropp och det var 35019 (godkänd 60.08.22) som blev 35810 (godkänd 62.10.17). "Adam kort"-framkropparna lär sedan ha återanvänts i Drakenproduktionen vid Saab. 35810 bar igenom sin karriär koderna 810 och 79 vid F 16 i Uppsala och 87 vid F 10 i Ängelholm.
 
35019, sedermera 35810, ses i nedan klassiska bild som nummer två i raden. Enter SE-DXP...
 

The Battle Of Bromma - 25

$
0
0
En bild som togs för ett par dagar sedan: Bakom Malmö Aviations Avro RJ100 SE-DSV ser ni ännu ett parti på Bromma som är skövlad på alla träd och buskar - jämför med bilden här.
  
Avverkning har genomförts även under gårdagen som var lördag. Man kan undra hur dessa tilltag förändrar bullernivån, den lär väl knappast bli bättre...och varför denna brådska? Berörda har via mail frågat Swedavia vad som händer, men inget svar har hittills kommit. Man kan ju fråga sig om dessa avverkningar gör att det är råder nya förutsättningar, det vill säga dags för en ny bullermätning?  Och man kan då i sammanhanget fråga sig ett och annat om underlag och förutsättningar som inkluderats i
Swedavias ansökan till Transportstyrelsen (TS) för att uppklassa Bromma till flygplatskod 3C?
   
Åter dags för ett gästinlägg av Niclas Blåbäck. Han har studerat just denna ansökan - den centrala bilagan är i allt det väsentliga belagd med sekretess...

Låt oss titta lite närmare på ”den hemligstämplade bilagan” som bifogades i Swedavias ansökan om att klassa upp Bromma till en storflygplats. Denna bilaga är en säkerhetsanalys gjord av ett externt konsultföretag från Danmark. Vissa sidor är delvis tillgängliga med vissa stycken maskade, andra sidor är helt borttagna. Man får egentligen inte plocka bort hela sidor på detta vis, utan man ska enbart maskera sådant som anses nödvändigt. Hur som helst, detta ligger nu hos kammarrätten och vi övervakar ärendet väldigt noga.

Vad kan utläsas trots sekretessen? Samtliga stycken här under finns under ämnet ”Säkerhetsmetodologi” (5. The Safety Assessment methodology).


1. Under stycket ”Scenarion” är den största delen av informationen hemligstämplad. Här förklarar dokumentet vilka scenarios som skall utvärderas.

Analys: Transportstyrelsen anser alltså att Swedavia kan ta skada om allmänheten får veta vilka scenarion som användes för grund av analysen. Exempel på scenarion kan vara avåkning av banan vid landning av flygplan, kollision med byggnad, kollision mellan flygplan inbördes.


2. Under stycket ”Nya hinderregleringsytor för Bromma” är all information maskerad. Detta är alltså ytorna man begränsar hinder inom. Detta är definierat i ett internationellt regelverk som man gör avsteg från.

Analys: Avsteg i sig kan vara acceptabla – frågan är bara varför man inte vågar visa vilka avsteg man gör? Om avstegen kan hanteras ur flygsäkerhetsskäl, så vore det ju inga problem att visa detta.
 

3. Under stycket ”riskhantering/förmildrande” kan man läsa att samtliga riskreducerande åtgärder finns i Annex 1. Annex 1 är i sin helhet hemligstämplat, och vi kan inte ens utläsa vilka stycken som finns i detta dokument.

Analys: Annex 1 är hela 36 sidor! Enda sättet man kan tolka detta är att materialet är väldigt omfattande och innehåller en stor mängd åtgärder. Om dessa åtgärder är korrekt gjorda, så borde man ju med enkelhet kunna visa materialet utan att riskera att Swedavia skadas? Om Swedavias konsultbolag har gjort analysen korrekt, och om Transportstyrelsen har kompetensen att bedöma detta, så borde detta material med enkelhet kunna delges allmänheten.  Om det är så att det innehåller tveksamheter, så förklarar det ju varför man försöker dölja det hela igenom hemligstämpling. Så upp till bevis, om arbetet är gjort korrekt; bevisa det!


4. Under stycket ”Ytterligare riskreducerande åtgärder” är all information hemligstämplad.

Analys: Samma som Annex 1 – om säkerhetsarbetet är korrekt utfört så är det inget problem att visa detta.
 

5. Under stycket ”London City Airport” är all information hemligstämplad.

Analys: Detta är väldigt intressant. Skillnaderna mellan ”det nya Bromma” och London City Airport är mycket stora – detta ämne är så omfattande att vi får anledning att återkomma till det i detalj senare. Ett viktigt faktum är att Swedavia har direktöversatt viss text från engelska till svenska från publika dokument som London City Airport utfärdat. Utöver denna direktöversättning verkar det inte finnas speciellt mycket som är gemensamt för de bägge flygplatserna.  Att direktöversätta text från ett publikt dokument är att betrakta som pinsamt – jag hoppas att Swedavia tänkt på upphovsrättsliga aspekter...


6. Styckena ”Sammanfattning” och ”Slutsats” är i sin helhet hemligstämplade.

Analys: Transportstyrelsen anser alltså att Swedavia kan ta skada om allmänheten får veta hur det externa konsultbolaget såg på hela säkerhetsanalysen.


Då vi vet att flera inblandade läser denna blogg (Swedavia, Transportstyrelsen med flera), så kan vi bara säga följande:

Om ni anser att detta är fel så rekommenderar vi Swedavia att uppmana Transportstyrelsen att häva hemligstämplingen. Om säkerhetsanalysen är korrekt genomförd så skulle ju detta BEVISA att så är fallet. Detta är ni skyldiga grannar, invånare, piloter, kunder, passagerare och... ja, faktiskt hela befolkningen!  Ta ert samhällsansvar och BEVISA att detta är korrekt utfört. Att materialet hemligstämplades med hänsyn till konkurrensskäl är att betrakta som befängt. Stockholm har bara två trafikflygplatser och Swedavia driver båda två.

Saab SK 35C SE-DXP - 2

$
0
0
 
Här kommer ett par dagsfärska bilder på SK 35C Draken nummer 35810, soon to be SE-DXP - läs det häromdagen publicerade inlägget Saab SK 35C SE-DXP - 1. Bilderna är tagna av Henrik Bergman som tidigare supportat bloggen med liknande kul stoff. Man tackar och bugar, Henrik.

Supporta Swedish Air Force Historic Flight och deras stora kulturgärning med att hålla svensk militär flyghistoria levande i sitt rätta element - i luften!

Som synes så är denna Cesar-35:a i gott sällskap...

Horrido - 11

$
0
0
 
Det slutmonteras för fullt på "den svenske Wulfen", kärran kallas av folket därnere i Tyskland lite skämtsamt (eller med en knippe allvar?) för Delta-IKEA. Här kommer hursomhelst några nyligen tagna bilder - och jag hoppas att kunna publicera fler inom en inte allt för avlägsen framtid...



Som berättat tidigare här på bloggen färdigställs planet som en Fw 190 A-8. Här kommer direktlänkar till de de tidigare inläggen om detta spännande projekt:  Horrido! - 1, Horrido! - 2, Horrido - 3, Horrido - 4, Horrido - 5, Horrido - 6Horrido - 7Horrido - 8Horrido - 9 och Horrido - 10. Notera tavlan som döljer sig bakom den sista länken och jämför till exempel med bilden nedan.

Blind Vision

Viewing all 2993 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>