Quantcast
Channel: Lae - inte bara en stad på Nya Guinea
Viewing all 2995 articles
Browse latest View live

The Battle Of Bromma - 16

$
0
0
   
Det kom ett upprop från Niclas Blåbäck som är engagerad i kampanjen för att rädda kvar allmänflyget på Bromma flygplats.

Vänner,
     
Denna tid är väldigt kritisk för oss. Låt mig berätta varför:
 
1.       Uppklassningen av Bromma till Bankod 3C har ännu inte vunnit laga kraft. Swedavias och Transportstyrelsens pressreleaser indikerar dock att det nu är bara för dem att tuta och köra. Hur som helst, beslutet är överklagat av ett tvåsiffrigt antal organisationer och enskilda personer, vilket har nämnts tidigare. Om ett beslut överklagas, så har det inte vunnit laga kraft än.
 
2.       Swedavia och Transportstyrelsen försökte sig på en fuling och släppte beslutet strax innan jul. Detta görs ofta av kommuner och instanser när man vill slippa överklaganden. Man hoppas helt enkelt på att folk är borta på semester, och sen kan man säga att ”tåget redan har lämnat stationen” när människor kommer tillbaka.
 
3.       Det som är viktigt för oss nu är att denna fråga syns på MÅNGA ställen. Vi kan inte låta politiker och korrupta tjänstemän (tänker mest på banden mellan Swedavia och Transportstyrelsen) få fullständigt fritt spelrum.
 
4.       Det är valår. Detta är en nagel i ögat som ingen politiker vill ha. Flygplatser är av någon anledning "fula", är lite politiskt inkorrekta faciliteter, och man tenderar till att ”soppa det under mattan”.
   
Således är det dags att visa vårt missnöje. Det är dags att ringa upp politiker, att maila, att skicka brev.

Vi svenskar har en unik möjlighet att nå ut till politiker och beslutsfattare. Tyvärr är många av oss väldigt dåliga på att utnyttja denna möjlighet, och jag själv har varit dålig på det genom åren. Det är lite ”osvenskt” att säga vad man tycker, framförallt till en politiker. Nu är det dags att släppa det! Nu är det dags att tala ut och säga att detta beteende inte är acceptabelt. Vi ska helt enkelt göra detta till en valfråga! Det har inte gjort tillräckligt ont att misshandla brukare av lufthavet i Stockholmsområdet. Nu är det dags att det börjar göra ont.
 
Nedanstående politiker är ytterst ansvariga för vad som händer på Bromma. Kontakta dom och säg vad du tycker!!


Peter Norman
Finansmarknadsminister

Johanna Lybeck Lilja, Statssekreterare
Telefon 08-405 80 73
e-post till Johanna Lybeck Lilja, via registrator

Erik Thedéen, Statssekreterare
Telefon 08-405 30 25
e-post till Erik Thedéen, via registrator
  
Info: Peter Norman är ytterst ansvarig för projektet Swedavia.


Catharina Elmsäter-Svärd
Infrastrukturminister

Ingela Bendrot, Statssekreterare
Telefon 08-405 10 00
e-post till Ingela Bendrot, via registrator

Info: Catharina är väl medveten om situationen på Bromma, men inte agerat för att lösa situationen.


Sten Nordin
Finansborgarråd Stockholm
Ordförande Kommunstyrelsen, gruppledare
sten.nordin@stockholm.se
08 508 29 135
 
Info: Sten är väl medveten om situationen på Bromma. Dessvärre har Swedavia tutat i Sten att lätt GA-flyg ska bära en ”tönt-hobby-stämpel”. Man kan ställa sig frågan vad Swedavia har för avsikt med att göra en sådan utmålning?


Ulla Hamilton
Trafik- och arbetsmarknadsborgarråd/vice gruppledare Stockholm
ulla.hamilton@moderat.se
08 508 29 130
 
Info: Ulla är också väl medveten om situationen. Har utåt agerat ganska neutral, men i det dålda agerat väldigt mycket till Swedavias fördel. Enligt ryktet har Ulla uttryckt orden ”Allmänflyg på Bromma – över min döda kropp”.


Elstree, remember me

$
0
0


The Buggles   Elstree

....var gruppens sista singelsläpp från albumet The Age Of Plastic och dök upp i skivhandeln i oktober 1980. Låten är en hyllning till Elstree Studios berättad utifrån en uppgiven och misslyckad skådespelares synvinkel. Den blev ingen större succé, peakade som högst som #55 på englandslistan, men den tillhör ändå en av bloggistens absoluta favoriter - är man ett gammalt Trevor Horn-fan så är man. Det räcker med att söka på hans namn här på bloggen...

1991 gjorde svenska gruppen NASA en inte så oäven version av Elstree. 1995 var jag där, fast på flygfältet. Trevlig helg!

Wankelmodigt på E4:an

$
0
0


Priset som "Hårdaste vinterbilen" går denna vecka till en NSU Ro 80 som påträffades under färd norrut på E4 i onsdags.



Bilen kördes av en äldre gentleman, troligtvis tysk med tanke på bilens registreringsplåtar. Det verkar som att han inte dragit sig för att göra rejäla utflykter med bilen...

Businessliner på Avan

$
0
0
             

Här ovan ser vi en saxad bit från en bild från Ulf Nylöf som är tagen på Gävle/Avan cirka 1950. I hangaren anar man en Cessna 190 eller -195 Businessliner.

För ett par år sedan skrev jag på SFF forum

På någon bild jag sett, tagen på Gävle/Avan under det sena 40-talet, så kan man ana i en hangar en Cessna 190 eller -195. Detta hör säkerligen ihop med det faktum att åren ca 1946-51 agenturen för Cessna innehades av Gösta Forslund Aviation i Gävle.

Finns det fler bilder på detta demoex av typen? Ingen kom importeras (och ingen Cessna 195 har ännu för övrigt hittat till SE-registret), men väl ett antal Cessna 140.
 
Lite senare fick jag en bild via mail från Jan Strömberg i Östersund, som skrev:

Jag satt och bläddrade bland gamla flygbilder, och hittade denna bild. Den kommer troligtvis från Harald Millgårds samlingar. Jag har fått bilden via Gunnar Bandell i Borlänge. Ni hade funderingar på registrering. Det kan ju kanske vara denna Cessna LN-BDR. Det stämmer dock inte med årtalen. Cessnan är av 1953-års modell, och registrerades 1955 i Norge.



Gösta Forslund, den tidigare Cessna-agenten i Sverige, och Thor Solberg, den kommande. Några år senare startade den sistnämnde Solberg Cessna Flyg AB och firman kom att importera flygplan av detta märke fram till 1967. Från 1946 hade Thor Solberg Aviation Co. haft Cessna-agenturen i Norge - läs mer om Thor Solbergs norska verksamheter anno 1963 här.

Åter till bilderna: Det är nog inte helt omöjligt att det rör sig om just denna Cessna 195B ändå, det känns som det mesta pekar på det. Flygplanet ifråga, den norskregistrerade LN-BDR bär tillverkningsnummer 160067, ex N4483C, såldes 1955 till Finland där det blev OH-CSC. Denna Businessliner finns fortfarande kvar och verkar vara baserad på Helsingfors/Malm.

Martinet och vattengrav på Skarpnäck

$
0
0


Dessa bilder är tagna vid "bassängprovning" på Skarpnäck (se där, ännu ett nedlagt flygfält i Stockholm) hösten 1951 med en av Svensk Flygtjänst AB:s uttjänta målflygplan av typen Miles M.25 Martinet TT Mk.I. Om vi ska lite mer precisa så kan det nämnas att flygplanet bar registreringen SE-AZE. Svensk Flygtjänst inskaffade nio stycken Martinet 1946-47, men bara åtta av dessa kom att användas.



Martinet var den första för ändamålet målbogsering tillverkade typen som Svensk Flygtjänst köpte in. De var då begagnade, tidigare använda av engelska RAF, och planens tjänstgöringsperiod i Sverige blev inte lång; de var en typiskt krigstidsprodukt och tillverkad - som till exempel Mosquito - i trä.



Från den eminenta boken Målflyg av Åke Hall:

Vid ett tillfälle våren 1951 satt malmömekanikern Thorsten Nilsson i baksits på en Martinet under målflygning över Falsterbo. Han observerade då märkliga knakljud från bakkroppen. Efter landning konstaterades att paneler lossnat från spanten. Detta rapporterades givetvis. Ungefär samtidigt landade en Martinet på Bromma, varefter sprickor i kroppen kunde konstateras. Ett omedelbart flygförbud utfärdades. Vid en efterföljande kontroll och genomgång av samtliga flygplan visade det sig att limfogarna börjat släppa. En bidragande orsak syntes vara råttor i hangaren på Bromma funnit limmet som något av en delikatess och således knaprat i sig vad som bjöds. Efter detta flygförbud kom Martinet aldrig mer i luften. Kvarvarande flygplan avfördes  ur civilregistret den 7 maj 1951.
 


Men vad var detta bad - som vi ser på bilderna - bra för? Jo, det var ett prov för att utröna lämpligheten av vattengravar som utrullningshinder. Bakgrunden var behovet av någon form av uppfångare i banändarna på flygvapnets baser och flottiljflygplatser. Reaplanen blev nämligen fler och fler i Flygvapnet och den nya toppmoderna J 29 Flygande Tunnan hade precis börjat levereras från Saab. Det gällde att hålla nere antalet haveri, för utrullningarna hade ökat oroväckande mycket i och med övergången till jetflygplan. 



Som många av er redan vet så blev det inte mycket med denna idé. Istället infördes den så kallade ryschan, ett slags uppfångande nät som fälldes upp och ner efter behov. Säkerligen en mycket smartare idé denna blöta dito. Det kan nämnas att även en Sk 14N användes i proven på Skarpnäck, med andra ord ett flygplan med noshjul och ett med sporrhjul alltså.



Min avsikt är att komma tillbaka med mer om Svensk Flygtjänsts Martinet. Tycker att typen är lite bortglömd och skulle må bra att få lite "publicitet". Dessutom har jag väl mer eller mindre lovat detta i en kommentar ett tidigare inlägg...och ämnet målflyg ligger ju bloggen varmt om hjärtat...

The Battle Of Bromma - 17

$
0
0

En fejkbild på en Bombardier CS100 som fått en likadeles fejkad registrering; SE-CSA. Just SE-CSA var en Piper Super Cub som var baserad på Bromma mellan 1960-1997 - i 37 år!  Det tror jag man inte hade koll på...
 
"I cirka 1,5 år har vi öppet berättat om arbetet med flygplatsens utveckling..." Detta är taget från ett uttalande från Swedavia.

Öppet?! Fortfarande finns det bitar i detta som är i högsta grad belagt med sekretess. När pressansvarig på Swedavia står i TV4 och påstår att man "öppna och transparenta" angående Bromma är det långt, långt ifrån sanningen överensstämmande. I korta drag kan man berätta följande:
 
Den 19 december 2013 kom Transportstyrelsens beslut att godkänna Swedavias ansökan om uppgradering av Bromma från bankategori 2C till 3C. Underlaget hade sekretessbelagts av Transportstyrelsen i slutet av oktober (detta för en påstådd konkurrenssituation mellan Bromma och andra flygplatser i Stockholm), vilket överklagades till Kammarrätten. Den 19 december, samma dag alltså, kom Kammarrättens beslut som tvingade att Transportstyrelsen göra dessa allmänna handlingar tillgängliga.

Innan vi fortsätter - vad menas då med 3C? Jo, en flygplats tilldelas referenskoder för dess bansystem. Av Transportstyrelsens författningssamling 2010:132 framgår att den första kodsiffran anger luftfartygs referensbanlängd. Kod 1= < 800 meter, 2=800-<1200 meter, 3=1200-<1800 meter. Kodbokstaven anger flygplanets vingspännvidd och yttre spårvidd för huvudlandningsställ. Kod A= < 15 m/<4,5 m, B=15-<24m/4,5<6m och C=24-36m/6-<9m. Referenskoden för en flygplats bansystem anges i flygplatsens certifikat och bestämmer så att säga storleken på flygplan som kan komma i fråga för trafik.
  
Det fanns tre veckors respit för överklagan av 3C-beslutet, med andra ord över jul- och nyårshelgerna. Några dagar in på 2014 blev materialet - med vissa delar fortfarande maskade - tillgängligt och den 9 januari hade ett tvåsiffrigt antal överklaganden inkommit till Transportstyrelsen. Fem av dessa är inlämnade av villaföreningar runt om flygplatsen, vilka Swedavia ytterst bristfälligt brytt sig om att informera vad det egentligen handlar om: Det berättas om ombyggnationer av taxibana, men inget om nya större flygplanstyper och ökad trafik på flygplatsen. Hemlighetsmakeri, fula tricks, halvsanningar etc - ingår verkligen sånt i "Swedavias uppdrag"?
  
Det kan i sammanhanget vara intressant att notera att när Swedavia redan 2011 ansökte om uppgradering av Bromma flygplats till bankategori 3C, sekretessbelades också underlaget i ansökan. Den gången fällde Kammarrätten en dom där materialet hos Transportstyrelsen tvingades offentliggöras.


"Öppna och transparenta" sa pressansvarig vid Swedavia? Knappast. Och att "...Swedavia öppet berättat under 1,5 år om flygplatsens utveckling" som man sa på annan plats - knappast det heller! Bloggisten är även förvånad över att man inte tog lärdom av kammarättens dom från 2011. Vad vinner man, förutom (eventuellt) tid? Frågan är om man inte istället i det längre perspektivet förlorar på detta tämligen klantiga agerande..? Lägg till det faktum att 2014 är ett valår...

 
När man då börjar syna den nya 3C-ansökan lite närmare i sömmarna finns det en hel del att notera. Jag ska inte i detta läget gå in i detaljer, men på det stora hela är ansökan och underlaget förvånansvärt undermåligt. Sedan kan man diskutera för vem olika människor arbetar; ena stunden finns de hos Swedavia, sedan dyker de upp hos Transportstyrelsen...och tvärtom!  Jävligt jävigt, eller vad ska man säga?

Swedavia säger att bankod 3C behövs för att låta de trafikflygplan som för närvarande trafikerar Bromma ska få fortsätta göra det. Behovet är dock i grund och botten styrt av Malmö Aviations beställda nya flygplan av typ Bombardier CS100/CS300. Swedavia skyller då på 3C när man slänger ut de sista resterna av Stockholms allmänflyg, fast det med lite god vilja skulle gå att omdisponera ytorna så att  även detta "segment" kan fortsatt vara kvar. Allmänflyget har varit en naturlig del av Bromma flygplats allt sedan invigningen våren 1936, det naturliga svaret från allmänflyget blir då att överklaga Transportstyrelsens beslut om banklassning 3C.

Slutligen, nu är "frälsarflygplanet" återigen försenat, tidigast andra hälften av år 2015 levereras den första CS100 (översta bilden) till Malmö Aviation, som är så kallad launch customer. Det är prestigéfylld position, men knappast eftersträvansvärd. För nu är det med andra ord bäddat för strul med ett flygplan med massa barnsjukdomar, det kommer bli stillestånd i korta och längre perioder...om det ens kommer börja levereras som det sägs? Certifieringsarbeten har en tendens att dra ut på tiden, kanske kommer vissa flygbolag därför dra sig ur sina beställningar vilket i sin tur fördyrar. Bli inte förvånad om kanadensiska tllverkaren Bombardier i så fall då lägger ner projektet. Vad händer då med Malmö Aviation och Bromma flygplats? Det finns alltså mycket mer osäkerhet i detta än vad man vill påskina. Därför kallar jag CS100/CS300 för "frälsarflygplanet".

Malmö Aviation slår sig gärna på bröstet för hur pass miljömedvetna de är, nu när de använder Avro RJ-serien av flygplan (nedersta bilden) och än mer den kommande, "frälsande", Bombardier CS-serien. Min avsikt är i ett senare inlägg titta närmare på denna biten, saker och ting kanske inte riktigt är som de verkar...

Uh, Denis, Denise...

$
0
0
 
Blondie  Denis
 
Tidigt 1978 fick amerikanska Blondie sin första stora hit i Storbritannien med en cover. Från början hade låten spelats in 1963 av Randy & The Rainbows, då under namnet Denise. Som någon någongång någonstans uttryckte det:

This gender-swapping New Wave cover of Randy and the Rainbows' doo-wop hit "Denise" pretty much replicates the original truck driver's gear change, although it simplifies the build-up somewhat. Clem Burke's drumming machine-guns home the point before Debbie Harry randomly lapses into an ill-judged verse of French.

Denna fredag lägger vi på Denis på skivtallriken och minns denna singels första snurr för 36 år sedan. Låten gick in i Poporamas "Heta högen" den 13 april 1978 och fick vara med i ytterligare fyra veckor.

Det finns mer Blondie på bloggen - kolla gärna in inläggen Atomic, All I want is a room with a view och  Bästa sommarlåtarna - 8. Ikväll är för övrigt Debbie Harry med i SVTs Skavlan. Trevlig helg!

1957 Auster


Målgång med Lansen

$
0
0


Här kommer ett par gamla VHS-klipp som lagts upp av Ulf Johansson på youtube i veckan som gick. Ulf blev känd under 80-talet som F 13:s uppvisningspilot med JA 37 Viggen. Är det  förresten inte Micke Åström som i det första passet släpper iväg Ulf och Tony Larsson (som filmat)?

J 32E "Cesar 14" taxar ut på Malmen i maj 1997.
 
Upptagningen verkar vara gjord i mars 1990 och man för följa med i ett par pass med en av Målflygdivisionens Saab J 32E Lansen. Start- och landningsplats är hemmabasen Linköping/Malmen. Det är framförallt kul att höra radiosnacket med anropsignaler till exempel som "Rockan", "Martin Blå", "Martin 76", "Cesar 08" och "Gustav 842" - vilket tidsdokument! Ni vet vilka som är vilka..?

I slutet av den andra filmen flyger man rote med "Martin 48", en JA 37 ur 2/F 13 (Martin Blå).

The Battle Of Bromma - 18

$
0
0
 
Igår publicerades det en mycket bra och initierad artikel under den passande rubriken Rädda Bromma flygplats från Swedavia på Svenska Dagbladets Brännpunktsida. Ett citat:

Ett mycket bättre scenario än 2,2 miljarder för ett mini-Arlanda inom synhåll från Stadshusets torn är att staten låter Swedavia köpa den utomordentliga tågoperatören A-Train AB som driver Arlanda Express. Det build-transfer-operate-avtal som ligger bakom de mycket höga biljettpriserna blir då ett statligt internavtal som kan läggas direkt i pappersåtervinningen. Genom drastisk prissänkning kan tågresandet mer än fördubblas och koldioxidtaket, om det nu återkommer, klaras under mycket lång tid. Bromma kan därmed återställas till att vara en flygplats för den del av inrikestrafiken som värdesätter flygplatsens läge och för allmänflyget som ju saknar alternativ.

  
Som Trafikverket hävdar i sin prognos (TRV 2013:107) bör nivån inte överstiga 2,5 miljoner passagerare 2030 vilket kan klaras med minskade bullerstörningar. Om utvecklingen i stället följer Swedavias väg får den nu av trögt före drabbade motståndsgruppen (www.stoppabrommaflyget.nu) och andra kritiker så mycket vatten på sina kvarnar att flygplatsen troligen läggs ner i förtid och Swedavias 2,2 miljarder i praktiken blir värdelösa.
 
Texten är författad av Arne Karyd, tidigare utredare vid Luftfartsverket, Luftfartsstyrelsen och Trafikverket, men även pilot och miljöpartist. Läs den, dela den!

Saab & Seneca i Spanien

$
0
0
 
Såg att en spanskregistrerad Piper PA-34-200T Seneca II fanns till salu på pilotmagazinet.se. Annonsör var visst företaget Nordways International och Thomas Johansson och...nä, backa bandet lite! Det är ju samme Thomas som stått bakom ett par flygbolag som blivit "ombloggade"  - se Aerocenter i VäxjöSwedair i Växjö och Transwede.

 
Förutom denna Seneca finns även en Saab 340A till salu, den sistnämnda är EC-JHE (c/n 340A-018) och är känd som SE-LMV i Sverige (bilden tog jag i Visby i juli 2001). Bägge planen har tillhört det spanska flygbolaget Ryjet Aerotaxis del Mediterraneo.

Kollade även upp Senecan i fråga, EC-LDQ (c/n 34-7970012), och noterade att den tidigare burit registreringen N3044BB. Upptäckte att jag fotograferade planet med just den identiteten (iförd pyjamas) på Norra parkeringen på Bromma 1994...

Saab - Nothing On Earth Comes Close

$
0
0

  
Minns ni denna klassiska reklamfilm för Saab 900 från första hälften av 80-talet? Den tog regissören Tony Scott till Hollywood för att göra Top Gun...

The Battle Of Bromma - 19

$
0
0
  

Dags för ett nytt gästinlägg av Niclas Blåbäck. Ordet är ditt -

Som tidigare berättats försökte Swedavia och Transportstyrelsen (TS) hålla ansökan om att göra Bromma till en storflygplats hemligstämplad, något man inte lyckades med efter att kammarrätten gjorde en drastisk annorlunda bedömning. Då frågar vi oss lite spontant varför ville man hemligstämpla det hela? Vad fanns det för anledning? Om vi skulle ta och titta lite närmare på ”samarbetet” mellan Transportstyrelsen och Swedavia. I ansökan finns nämligen ett par tjänsteanteckningar från möten mellan Swedavia och Transportstyrelsen i ärendet. Vi gör en tidslinje:

  
2013-11-18
”TS redogjorde ännu en gång för svårigheten att godkänna denna ansökan speciellt med avseende på det stora antal nya hinder och de mycket höga nivåerna som ansökan avser”
  
2013-11-21
”Vi (TS) påpekade återigen vår svårighet att fatta beslut om alla avvikelser och speciellt när det gäller "det mest besvärande antal hinder" som ansökan avser”
  
2013-12-05
”Beviljar ett antal medgivande om undantag från föreskrifterna uppdelad på perioder t.o.m 2016, 2021 samt 2038. Förutom medgivande av undantag från utformning av flygplats godkänns samtliga befintliga hinder som genomtränger 3C hinderytor”
  
”Avslag på ansökan om medgivande av undantag för framtida, nya upp till flygplatsens föreslagna hinderreglerande nivå”
  
”Olle Sundin uttryckte sin förvåning och sitt missnöje över vårt beslut avseende att inte godta nya hinder och informerade oss om konsekvenser (ekonomiska m m) detta skulle innebära för utvecklingen av Bromma flygplats och Stockholm Stad”
   
 
Nu kan ställa sig följande fråga: Vad var det egentligen som hände mellan den 21 november och den 5 december? Tjänstemannen på Transportstyrelsen förklarade enligt tjänsteanteckningarna tydligt att ansökan var svår att godkänna, dessutom flera gånger. Men den 5 december så har man alltså tydligen gjort en helomvändning. Vad var det egentligen som hände här? En del av materialet är fortfarande hemligstämplat. Varför? Vad är det man vill dölja? Eller låt oss klargöra frågan lite till: Vem/vilka var det som utövade påtryckningar på Transportstyrelsen inför besluttagandet?
 
Flygplatschefen på Bromma, Olle Sundin, var uppenbarligen förberedd att hela ansökan skulle gå igenom, trots att man från myndighetens sida egentligen inte alls upplever det som en självklarhet – ja, till och med kanske inte alls. Det som är mest anmärkningsvärt är att Sundin ifrågasatte varför Transportstyrelsen inte automatiskt kunde godkänna alla nya hinder runt om flygplatsen och talade om ekonomiska konsekvenser. Med andra ord är det uppenbart att ekonomiska konsekvenser har bra mycket högre prioritet än flygsäkerhet inom Swedavias ledning…  

Mony Mooney

$
0
0


Tommy James and The Shondells  Mony Mony
 
....nådde en förstaplats på englandslistan 1968 och låg som bäst på plats tre på Billboard samma år. 19 år senare blev dock Billy Idols liveversion av låten Billboardetta. Att man i versen - gärna under konserter - kunde klämma in "en fräck liten ramsa"
hjälpte säkert Idols Money Money att nå denna listplacering.
 
Fast jag har alltid av någon anledning tenderat att revidera låttiteln till Mooney Mooney... Trevlig helg!

Status för Check'Er Tail?

$
0
0

Här kommer några bilder på Nicke och Stefans "hottade Harvard" SE-BII, Check'Er Tail, tagna när den förstnämnde - tillsammans med sin Pia - var i Moskva sommaren 2012.



Vid uppvisningen flögs planet av Mikael Carlson. Det har tidigare varit föremål för flera blogginlägg, kolla gärna till exempel in "Check'Er Tail" i luften, Bromma en solig dag..., Håtuna 090515 och Check'Er Tail 100522.

 
Saknade ni Check'Er Tail på flygdagarna förra året? Ni kanske undrar om det hänt något? Den sista bilden är nytagen och visar flygplanets nuvarande sorgliga status. Som synes står hon utan motor och den som vill läsa anledningen till det kan klicka här. Under länken döljer sig amerikanska Covington Aircraft's rapport, gjord efter inspektion de genomfört på den P&W R-1340 som varit installerad i SE-BII, vilken tidigerare genomgått översyn hos nederländska ATN... 


Seversky på Sverigevisit

$
0
0

Ovanstående artikel hittade jag - när man som vanligt letade efter något helt annat - i nummer 21 från 1939 av tidningen Flygning. Den är klickbar för att underlätta läsning.

Det var under en Europaturné som den ryskfödde amerikanske flygplantillverkaren
Alexander de Seversky besökte Sverige med sin Seversky EP-1 (EP som i Export Pursuit) med amerikansk civil registrering NX2587.

 
Seversky gjorde demoflygningar på Malmen och Barkarby samt landade även på Bromma. EP-1 - eller om man ska snarare säga subbetetckningen EP-106 - kom att anskaffas av Flygvapnet under beteckningen J 9 och den första beställningen omfattande 15 plan tecknades den 29 juni 1939. Denna följdes av ytterligare beställningar den 11 oktober (45 plan) och den 6 januari 1940 (60 plan). Den sista beställningen kom dock inte att levereras...

Det hände en del i Severskys bolag medan han var Europa så att säga "bakom hans rygg". Senare på året bytte man namn på det till Republic Aviation Corporation. Notera att det står just Republic på fenan på NX2587 på bilden nedan. 

Det har genom åren skrivits en hel del om flygplantypen här på bloggen, bland annat om de exemplar som inte kom att levereras till Sverige. Kolla gärna till exempel inläggen Nordenskiölds Seversky -1, Nordenskiölds Seversky -2, Nordenskiölds Seversky -3Nordenskiölds Seversky - 4, Nordenskiölds Seversky - 5J 9 hos F 20 - Air To AirPackade J 9, J 9-vrak på Bunge, F 9 museisamling och Svenska jaktplan på Filippinerna  ...den sista apropå den sista beställningen som inte kom fram till Sverige...
 


Uppdaterat kl 22.00

Matsen skickade följande tre bilder som han hittade i Kalle Flaps album. Som synes är de tagna på Malmen...

1968 Cessna 421

The Battle Of Bromma - 20

$
0
0
 
Allmänflyget öppnade dörren...
 

 
...när branschorganisationen Svenskt Flyg idag annordnade konferensen Sverige inom räckhåll 2014 på Berns i Stockholm. Man passade på att kort informera mötesdeltagarna om situationen för Bromma flygplats med hjälp av denna flyer. Uppskattningsvis kom cirka 80-90 procent av dessa att få med sig ett papper och dess information väckte självklart även en hel del intresserade frågor.

  
Så här skriver en av de som var med i facebookgruppen Bevara allmänflyget på Bromma:

Idag hade föreningen Svenskt Flyg sin årliga konferens, denna gång med temat "Sverige inom räckhåll 2014". Konferensen, som hölls på Berns i Stockholm, handlade om främjandet av tillgänglighet, konkurrenskraft och flyg. På Bromma har det ju som ni alla vet gått åt rakt motsatt håll, varför vi ansåg det lämpligt att finnas representerade utanför entrén för att dela ut information.

En flyer - dagen till ära kallad Flygblad - delades ut till det större flertalet konferensdeltagare och vår närvaro ledde till flera intressanta diskussioner och nya kontakter. Det är tydligt att vi inte är ensamma i vår oro över situationen på Bromma.

Select nummer 3 från lae.blogg.se

$
0
0
 
Det har gått ett bra tag sedan Select nummer 1 och Select nummer 2, fyra år för att vara lite mer precis. Plötsligt infann sig inspirationen och vips...här har vi nu en nysammanställd spotifylista:

Select nummer 3 från lae.blogg.se

Det är frågan om ett urval låtar som figurerat i olika blogginlägg 2010-2014.

Dags att igen säga "Väl bekomme" och som gärna påpekat:  In Vino Veritas - Viva Vinyl! Och med det önskas alla läsare Trevlig helg.

Baltbound Bombers - 3

$
0
0


Här kommer ett par bilder på det ena Saab B 17-projektet i Litauen. Nyligen har man primermålat kroppens insida och hållit på med kablaget. Senare i vår kommer man på allvar påbörja arbetet med extriören...

Som sagt tidigare i inlägget  Baltbound Bombers - 2: Behovet av hjälp från Sverige vad det gäller olika delar till projekten är ganska påtagligt. Är det någon som sitter på B 17-delar därute? Ta kontakt via kommentatorsfunktionen, glöm inte din mailadress.
 
Viewing all 2995 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>